8 myter og fordomme om surrogasi!

 

1: Det er strafbart at bruge rugemødre i Danmark!

Falsk!

Det er ikke i sig selv ulovligt at få børn gennem surrogasi. Det er strafbart at agere, eller benytte, mellemmand i kontakten mellem forældre og graviditetsvært. Det er ligeledes strafbart at annoncere efter graviditetsvært. Læs mere om begreber omhandlende surrogasi her: DARE.dk/begreber

2: Rugemoderskab er udnyttelse af kvinder!

Falsk!

Hos DARE ønsker vi, som alle andre, at sikre de bærende kvinders rettigheder og sikkerhed. Vores mangeårige erfaring fortæller os at det bedste værn mod usikkerhed og udnyttelse er ordnede forhold under ordentlig lovgivning. I lande med ordnede forhold gennemgår graviditetsværten en screeningsprocess, hvor der stilles høje krav til deres sociale, økonomiske og psykologiske stabilitet.

3: Forældre gennem surrogasi tager børnene fra deres mor!

Falsk!

Graviditetsværten er ikke mor til barnet, hverken genetisk eller følelsesmæssigt. Gravidteten sker på baggrund af en fælles indgået aftale hvor de intenderede forældre fra starten betragtes som forældre til barnet.

4: Forældre der benytter surrogasi kunne ligeså godt adoptere!

Falsk!

Vi anerkender menneskets naturlige behov for at blive forælder til et barn der bærer egne gener. Præcis som langt de fleste der får børn gennem mere traditionelle metoder. Driften for at få et barn med (delvis) egen DNA er samme drift der driver kvinder og par ud i årelange fertilitetsbehandlinger.

Fun fact: Der kommer flere børn til Danmark gennem surrogasi end ved adoption!

5: Et barn har brug for en mor og en far!

Falsk!

Der er absolut intet belæg for denne påstand. Det har utallige undersøgelser og mange års erfaringer flere gange afvist. Et barn har først og fremmest brug for tryghed og kærlighed, uagtet om dette kommer fra fædre, mødre eller andre primære omsorgspersoner.

6: Graviditetsværten kan beslutte sig for at beholde barnet!

Delvist sandt

I Danmark kan der ikke indgåes en juridisk bindende aftale der sikrer de intenderede forældre forældreskabet. I nogle lande derimod indeholder kontrakten en fraskrivelse af forældreskabet for gravidtetsværten, mens det i andre lande sker efter DNA-test efter barnets fødsel.

7: Du har fået en designer-baby!

Falsk!

Børn der kommer til verden via surrogasi er undfanget ved hjælp af IVF-behandling, også kendt som kunstig befrugtning. Fremgangsmåden er den samme som ved behandling af barnløse kvinder og par i Danmark.

8: Det er kun rige bøsser der bruger surrogasi!

Falsk!

Surrogasi er størst blandt heteroseksuelle. Der findes desværre ikke konkrete tal på fordelingen i Danmark, men tal fra Storbritanien viser at heteroseksuelle par udgør 80% og homoseksuelle mænd 20%.

 

Vi håber du er blevet klogere og hører gerne fra dig, hvis du skulle have spørgsmål eller fordomme du ønsker besvaret.

Bliv medlem af Dare Danmark i dag

Gå til tilmelding