Færre ugers barsel med løn til mandlige par og solofædre ansat i det offentlige

Udgivet 07-04-2025, tags: barsel | Surrogati |

Fra årskiftet har det været muligt at blive medfar i Danmark. Den nye lovgivning giver en særskilt ret til fravær og barselsdagpenge ligesom for alle andre forældre. Retten til løn under barsel afhænger dog af bl.a. overenskomster, og derfor har mandlige par ansat i det offentlige f.eks. krav på færre uger med løn end heteroseksuelle par

Af Mathias Bagger Jensen

Fra årsskiftet har det været muligt at få registreret forældreskab til et barn født af en graviditetsvært på baggrund af en surrogataftale. Dette har bl.a. medført en ligestilling i relation til ret til fravær og barselsdagpenge for forældre med børn født gennem surrogati.
 

Barselsdagpenge

Tiltænkte forældre der får fastslået forældreskab på baggrund af de nye regler, får ret til fravær og barselsdagpenge i samme omfang som andre forældre. Retten opnås fra barnets fødsel, uanset at forældreskabet først fastslås senere.

Resultatet er, at forældre der får registreret forældreskab på baggrund af en surrogataftale hver har ret til i udgangspunktet 24 uger med barselsdagpenge efter barnets fødsel.

Du kan læse mere om reglerne for ret til barselsdagpenge og fravær i dette blogindlæg.
 

Lønret

I forbindelse med afholdelse af barselsorlov har det i sagens natur stor betydning for familien, i hvilket omfang barslen kan afholdes med løn.

Dare er blevet opmærksom på, at gældende overenskomster mellem staten, regionerne og kommunerne og på den anden side de offentligt ansatte indeholder en ulighed, når det kommer til mandlige par og solofædre.

Problemet er, at barselsretten med løn efter barnets fødsel for ansatte i staten, regionerne og kommunerne lige nu afhænger af, om man er mor eller far. I henhold til de gældende overenskomster har mødre ret til 20 ugers barsel med løn efter fødslen, modsat fædre og medmødre, som har ret til 12 ugers barsel med løn. Dertil kommer 6 uger med løn, som kan deles mellem forældrene.

Soloforældre har ret til 10 uger yderligere, udover de uger der følger deres køn.

Hvor mange ugers barsel med løn offentligt ansatte har ret til afhænger derfor af familiens form:

Heteroseksuelt par 20 + 12 + 6 = 38 uger
Mandligt par 12 + 12 + 6 = 30 uger
Solomor 20 + 6 + 10 = 36 uger
Solofar 12 + 6 + 10 = 28 uger

Dertil kommer, at den graviditetsbærende der arbejder i det offentlige har ret til 6-8 ugers barsel med løn forud for fødslen.
 

Fagforeninger kan løfte sagen

Både medlemmer af foreningen og bestyrelsesmedlemmer har været i kontakt med deres fagforeninger, som bekræfter at mandlige par og solofædre har krav på færre uger med løn under barsel end andre familier.

Selv om den lovbaserede ret til barselsdagpenge er blevet udvidet med den nye medfar-lovgivning fra årsskiftet, er der ikke umiddelbart udsigt til en fuld lønret til mandlige par og solofædre, som er ansat i det offentlige, på nuværende tidspunkt. Dette skyldes, at de næste overenskomstforhandlinger mellem staten som arbejdsgiver og arbejdstagerne først finder sted i 2026.

Hvilke rettigheder man kan forhandle sig til afhænger i høj grad af, hvor stort et pres fagforeningerne kan lægge. Derfor opfordrer vi foreningens medlemmer til at kontakte deres fagforening og ytre ønske om en fuld lønret til mandlige par og solofædre, så uligheden forhåbentlig kan blive udlignet ved de kommende forhandlinger.
 

Ulovlig forskelsbehandling?

I Dare mener vi, at familier med to fædre eller en solofar bør have ret til det samme antal uger barsel med løn som andre familier. Vi mener ikke, at forskelsbehandlingen er berettiget, da det rammer familierne økonomisk hårdt, og i sidste ende kommer til at gå ud over børnene.

Set i lyset af at medfædre nu kan opnå forældrekab og opnå de samme forældrerettigheder som andre familier, forholder vi os undrende over, hvorvidt den nævnte praksis overhovedet er lovlig.

Ligebehandlingsnævnet har i en afgørelse fra 2024 vurderet, at en organisation godt måtte give flere barselsrefusionsdage til kvinder end til mænd, af hensyn til beskyttelse af kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel.

Det til trods mener vi, at der er grundlag for at få afprøvet, om staten, regionen eller kommunen som arbejdsgiver godt må forskelsbehandle mænd og kvinder i relation til barsel med løn efter barnets fødsel.

Hvis du er offentlig ansat og står i den nævnte problemstilling, er du velkommen til at kontakte os med henblik på at drøfte mulighederne for at klage over den manglende lønret.
 

Politisk pres

Uagtet om forskelsbehandlingen er ulovlig eller ej, har vi i Dare svært ved at forstå, hvorfor en familie med to fædre skulle have krav på færre ugers barsel med løn. Derfor har vi rækket ud til politikere for at gøre opmærksom på problemstillingen, idet vi ikke mener, at problemstillingen kan afvente parternes overenskomstforhandlinger i 2026.

Vi håber på, at dette kan bidrage til at få lagt et pres på regeringen, så familier med to fædre eller en solofar, som er ansat i det offentlige, kan opnå en fuld lønret på linje med andre familieformer.


Hvis du ikke allerede er medlem af DARE, håber vi på at du vil melde dig ind og være med til at give os flere kræfter i arbejdet for at påvirke arbejdet for anerkendelse og ligestilling af alle danske familiekonstellationer.

Bliv medlem af Dare Danmark i dag

Gå til tilmelding