Social-, Bolig- og Ældreministeriet har op til sommerferien sendt det længe ventede udkast til en lovændring i offentlig høring, som bl.a. indebærer en ny ordning, hvor begge tiltænkte forældre, der har fået barn gennem en surrogataftale, fremadrettet kan blive anerkendt som barnets retlige forældre. Da lovforslaget endnu ikke er fremsat i Folketinget og vedtaget, er der stadig mulighed for at påvirke indholdet af den færdige lov.
DARE Danmark er på høringslisten og derfor vil vi meget gerne høre vores medlemmer, hvad I synes om lovændringen, herunder hvad der er vigtigt for jer i forbindelse med den nye ordning. Jeres ønsker og forslag vil blive indarbejdet i vores høringssvar, som skal sendes til ministeriet senest den 22. august 2024.
Send derfor meget gerne dine bemærkninger til os på info@daredanmark.dk eller kommenter vores opslag på vores Facebookside senest søndag den 11. august 2024.
Indholdet af lovændringerne
Lovforslaget er en udmøntning af en aftale, som regeringen og en række partier indgik den 5. februar 2024, og giver bl.a. mulighed for, at Familieretshuset fra 1. januar 2025 kan træffe afgørelse om forældreskab med virkning fra fødslen uden en stedbarnsadoption.
Den forventede ændring er desuden en opfølgning på det borgerforslag, DARE Danmarks næstforperson Søren Juliussen var med til at stille om anerkendelse af medfaderskab i regnbuefamilier, som blev behandlet af Folketinget i juni 2022.
Overordnet åbnes der for, at begge tiltænkte forældre kan blive anerkendt som retlige forældre uafhængigt af deres køn. Det forudsættes, at mindst én af de tiltænkte forældre er genetisk forbundet med barnet. De tiltænkte forældre kan være en kvinde og en mand, et par bestående af to mænd, eller et par bestående af to kvinder. Dertil kommer, at en enlig mand eller kvinde kan anerkendes som soloforælder, hvis der er en genetisk forbindelse til barnet.
Den eller de forældre der genetisk er forbundet til barnet, registreres som barnets mor eller far. I homoseksuelle parforhold registreres partneren som enten medfar eller medmor.
Lovforslaget forbedrer desværre ikke mulighederne for at brug af surrogati i Danmark, idet der ikke åbnes op for, at man kan modtage fertilitetsbehandling i Danmark, ligesom det forbliver strafbart at annoncere efter og bruge en mellemmand til at komme i kontakt med en graviditetsvært. Dog forbedres mulighederne for at indgå en altruistisk surrogatiaftale i Danmark.
Den nye anerkendelsesordning kommer til at gælde både national altruistisk surrogati og international surrogati, om end der dog lægges op til forskellige betingelser for at få anerkendt forældreskab i de to situationer.
Altruistisk surrogati i Danmark
Den nye ordning åbner op for muligheden for at indgå en aftale med en dansk bosiddende kvinde om, at hun skal bære et barn for de tiltænkte forældre.
For nationale altruistiske surrogataftaler kommer processen til at bestå af følgende trin:
For at få godkendt surrogataftalen, skal følgende krav være opfyldt:
Det er i øvrigt vigtigt at være opmærksom på:
International surrogati
For så vidt angår ordningen for børn født ved en udenlandsk surrogataftale (uanset om der er tale om altruistisk eller kompenseret surrogati), er der færre krav, der skal være opfyldt, for at forældreskabet kan blive anerkendt for de tiltænkte forældre.
For børn født på baggrund af en udenlandsk surrogataftale består processen af følgende trin:
For at få anerkendt forældreskabet skal de tiltænkte forældre opfylde følgende krav:
Det er i øvrigt vigtigt at være opmærksom på:
Hvis du ikke allerede er medlem af DARE, håber vi på at du vil melde dig ind og være med til at give os flere kræfter i arbejdet for at påvirke arbejdet for anerkendelse og ligestilling af alle danske familiekonstellationer.